(4721 S. K. m. 328, 364) (YHGK. 07.10.1998 T. 1998/2-656 E. 1998/688 K.)
Dava: Dava dilekçesinde yardım nafakasının 100.000.000 liraya yükseltilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak TMK'nun 364. maddesine göre, herkes yardım etmediği taktirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür yine 328. madde uyarınca, çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitim sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Hukuk Genel Kurulunun 07.06.1998 gün 656 E.688 K.sayılı ilamında da; ... yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür (eğitim) gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların yoksul kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Somut olayda; davacı dershaneye devam ettiği için nafakaya hükmedilmesi isabetlidir. Nafaka süresinin dershane sezonu sonu olan 2003 Haziran ayına kadar belirlenmiş olması doğru değil ise de,
Sonuç: Bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hüküm fıkrası 1.bent 2.satırında yer alan davacının dershane sezonu 2003 Haziran ayına kadar devam etmiş olduğundan yardım nafakasının 2003 Haziran ayına kadar geçerli olmasına cümlesinin karar metninden çıkarılmak suretiyle düzeltilmesine ve hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, 21.07.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy