(818 S. K. m. 248)
Dava: Dava dilekçesinde 2.775 YTL alacağın faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davada, davalılara lojman olarak kiraya verilen taşınmazın metrekare olarak eksik ölçüldüğü böylece davalılardan da eksik kira parası alındığı ileri sürülerek bakiye kira alacağının tahsili istenilmiş; mahkemece, lojmanın metrekaresinin ve kira tutarının davacı idare tarafından saptandığı, eksik kira tahsiline davalı kiracının hata yada hilesinin neden olmadığı, lojmanın tahliyesinden 1 yıldan fazla süre geçtikten sonra geriye yönelik kira parası istenemeyeceği gerekçesi ile istemin reddine karar verilmiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak, davalıların yükümlülükleri diğer bir ifade ile kira borcunun kaynağı kira sözleşmesi değil kamu konutları yönetmeliği ve fiilen mecurdan yararlanılmış olmasıdır. Dolayısı ile kira sözleşmesinde mecurun kullanım alanının hataen eksik gösterilmiş olması kiracıların düşük kira ödemesini haklı hale getirmez.
Ayrıca kiranın eksik ödenmesine davalının hata ya da hilesinin neden olmaması ve taşınmazın tahliyesinden itibaren 1 yıldan fazla bir sürenin geçmiş olması kira alacağının tahsiline engel hukuki bir sebepte değildir. Davacı idarenin alacağın varlığını tespit ettiği tarihten işbu dava tarihine kadar zamanaşımı süresi geçmediği gibi, kira alacağı idarenin şart işlem tasarrufuna da dayalı olmadığından, davalının hata ve hilesinin olmaması sonuca etkili değildir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 29.11.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy