(818 S. K. m. 49) (4721 S. K. m. 24, 25)
Dava: Dava dilekçesinde 4000 lira manevi tazminatın faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
Dava, kişilik hakkına saldırı nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece dava konusu dilekçelerde yasal sınırlar aşılmadığı ve saldırı bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davalılardan vakıf vekili olan diğer davalı tarafından davacılar aleyhine 12.10.2005 tarihinde açılan batıl satış nedeniyle yolsuz tescilin düzeltilmesi ve tapu iptaline ilişkin dava dilekçesi ve 30.12.2005 tarihli cevap dilekçesi incelendiğinde
hukuk ve ahlaka aykırı ve suç teşkil eden korkunç bir tertip düzenlemek
,
hayatının olağan yoldan sona erdiği dahi kesin değildir
,
gayrimeşru kazan sağlamak
,
tartibin başfailidir
,
dolandırıcılık suçu söz konusudur
,
suç ortağıdır ve iştirakçilerindendir
ve
tabii ölüm ile öldüğü dahi şüphelidir
sözcükleri kullanılmak suretiyle iddia ve savunma sınırının aşıldığı, davacıların kişilik hakkına saldırı bulunduğu sonuç ve kanatine varılmıştır. Takdir edilecek manevi tazminatla davalıların sorumluluğuna karar verilmesi gerekirken mahkemece davanın reddedilmesi bozma nedenidir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'un 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden iadesine, 24.01.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy