(765 S. K. m. 193)
Dava: Konut dokunulmazlığını bozma suçundan sanık H.D. hakkında TCY'nın 193/2, 647 sayılı yasanın 4. maddeleri uyarınca 900.000 lira ağır para cezasıyla hükümlülüğüne ilişkin Divriği Asliye Ceza Mahkemesi'nden verilen 1995/37 Esas, 1995/98 karar sayılı ve 13.12.1995 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi sanık H.D. tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay C. Başsavcılığı'nın 20.12.1996 tarihli bozma isteyen tebliğnamesiyle 6.1.1997 tarihinde daireye gönderilen dava dosyası, başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
Karar: Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi. Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak; yapılan keşif sonucu düzenlenen krokide, bahçenin kuzeyinde küçük çalılar ve C.D.'ye ait ev, güneyinde ise ahır ile yakınanın evi arasında genel yolla bağlantılı boşluk gösterilmesi karşısında, komşusu C'ye ait evle yakınan M.D.'nin babasının evi arasında ve onların evine 6-7 m. uzaklıktaki tuvaletin bulunduğu yerin ne suretle konutun eklentisi sayıldığı açıklanıp tartışılmadan, yetersiz gerekçeyle ve salt bilirkişi düşüncesine dayanılarak hükümlülük kararı verilmesi,
Sonuç: Yasaya aykırı ve sanık H.D.'nin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden hükmün BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 4.2.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy