Tebliğname No: 2 - 2011/299912
MAHKEMESİ : Kuşadası 1. Sulh Ceza Mahkemesi
TARİHİ: 10/03/2011
NUMARASI: 2010/226 (E) ve 2011/99 (K)
SUÇ: Hakaret
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir. Ancak;
1-Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça,onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.
Bu bağlamda, sanığın hangi sözlerle hakaret ettiği açıklanıp, bu sözler bir bütün halinde değerlendirilerek, katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olup olmadığı belirlenmeden, yetersiz gerekçeyle sanığın mahkumiyetine karar verilerek, CMK'nın 230/1-c.maddesine aykırı davranılması,
2-Hükmün esasını oluşturan kısa kararda sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verildiği halde, kararın gerekçe kısmında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği belirtilerek hükmün karıştırılması,
Kanuna aykırı ve sanık Z.. K..’nin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 26.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.