(818 S. K. m. 41) (743 S. K. m. 618)
Davacı Ahmet Kuskus tarafından, davalılar Karayolları Genci Müdürlüğü ve Mehmet Fırat aleyhine 09/10/2000 gününde verilen dilekçe ile taşınmazda ve meyve ağaçlarında meydana gelen zararın gideriminin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; Karayolları Genel Müdürlüğü yönünden görevsizlik, Mehmet Fırat yönünden davanın kabulüne dair verilen 22/02/2001 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davalı Karayolları Genel Müdürlüğü vekili ile davalı Mehmet Fırat tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
2 - Diğer temyiz itirazına gelince; Dava, davacıya ait taşınmazdan daha alt kotta bulunan davalı taşınmazından Karayolları Genel Müdürlüğünün toprak alması sonucu meydana gelen zararın giderimine ilişkindir.
Mahkemece Karayolları Genel Müdürlüğü yönünden dava dilekçesinin görevsizlik nedeniyle reddine, davalı Mehmet Fırat yönünden istemin kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Davalı Karayolları Genel Müdürlüğünün eylemi davacının mülkiyet hakkına el atma niteliğindedir, haliyle haksız eylemdir. Her ne kadar bu konuda hüküm temyiz edilmemiş ise de görev konusu kamu düzenine ilişkin olduğundan yargılamanın her aşamasında gözönüne alınır. Davaya bakma görevi adli yargınındır.
Anılan yön gözetilmeden yazılı gerekçe ile görevsizlik kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın (2) nolu bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre Karayolları Genel Müdürlüğünün temyizinin şimdilik incelenmesine yer olmadığına; öteki temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 01.11.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy