(818 S. K. m. 41) (1086 S. K. m. 8)
Dava: Taraflar arasındaki maddi tazminat davasından dolayı yerel mahkemece verilen gün ve sayısı yukarıda yazılı kararın; Dairemizin 23/6/2005 gün ve 2004/12419-2005/6863 sayılı ilamıyla kısmen onanmasına, kısmen bozulmasına karar verilmiştir. Süresi içinde davacı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla HUMK'nun 440-442. maddeleri uyarınca tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: 1- Temyiz ilamında bildirilen gerektirici nedenler karşısında Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun değişik 440. maddesinde sayılan nedenlerden hiç birine uygun olmayan aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan karar düzeltme istemleri reddedilmelidir.
2- Davacının diğer karar düzeltme istemlerine gelince;
Dava, davacının binasının yanında bulunan depremde hasar gören davalılardan F. Keleş'e ait binanın yıktırılması sırasında davacıya zarar vermesi nedeniyle bina hasar bedelinin ödetilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davalılardan C. İnşaat Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti sorumlu tutulmuş, diğer davalılar yönünden kusurları bulunmadığından davanın reddine karar verilmiştir. Karar davacı tarafından temyiz edilmiş, dairemizce davalılardan Bayındırlık Bakanlığı, Kocaeli Valiliği ve Karayolları Genel Müdürlüğü yönünden davanın idari yargı yerinde bakılması gerektiğinden bozulmuş, davacının diğer temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir. Davacının karar düzeltme istemi ile dosya yeniden incelenmiştir.
Davacının dava konusu olay nedeniyle meydana gelen hasarı tamir ettirdiği ve KDV' si ile ödediği dosyaya ibraz edilen faturadan anlaşılmaktadır. Şu durumda bilirkişi raporu ile belirlenen zarar miktarı üzerinden hesap edilecek KDV' nin de hüküm altına alınması gerekir. Mahkeme kararının bu nedenle de bozulması gerektiği için davacının bu yöne ilişkin karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
Sonuç: HUMKnun 440 ve 442.maddeleri uyarınca davacının karar düzeltme isteminin kabulüne, mahkeme kararının 23.06.2005 tarihli bozma kararına ilaveten 2 nolu bentte açıklanan nedenle de BOZULMASINA, davacının diğer karar düzeltme istemlerinin 1 nolu bentte açıklanan nedenle reddine, 30.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy