(818 S. K. m. 49, 53)
Dava: Davacı Ali Rıza Yıldırım vekili Avukat Levent Mercimek tarafından, davalı Ayfer Eker ile Hilmi Erbaş aleyhine 24/03/2005 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 11/01/2008 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi taraflarca süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Karar: Dava, basın yoluyla kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasından doğan manevi tazminat istemine ilişkin olup yerel mahkemece istemin bir bölümü kabul edilmiş ve karar taraflarca temyiz olunmuştur.
Davacının kişilik haklarına saldırı oluşturduğunu iddia ettiği sözlerin yazarı olan dava dışı Hasan Eker hakkında davalı Hilmi Erbaş tarafından söylenmediği halde
Ali Rıza Yıldırım, alelacele dur şunlara bir kazık atayım diyerek kontrat yapmışlar. Ancak kontratın kira başlangıcı 01.01.2001, ama AK Partinin Türkiyede kurulum tarihi 21.09.2001, ilçemizde ise 13.12.2001'de
sahte evrak düzenlediği için mahkeme devam ediyor. şeklindeki sözleri Hilmi Erbaş'ın ağzından basın toplantısında söylenmiş gibi yazdığından dolayı cezalandırılması amacıyla açılan ceza davasında dava dışı yazar Hasan Eker'in
hakkında dava açılmasına neden olan sözleri Hilmi Erbaş söylemediği halde yorumunu da katarak
Ali Rıza Yıldırım
dur şunlara bir kazık atayım diyerek... ifadesini kullandığı gerekçesiyle cezalandırıldığı ve kararın henüz kesinleşmediği anlaşılmaktadır.
Borçlar Yasası'nın 53. maddesi gereğince hukuk hakimi ceza mahkemesince belirlenecek maddi olgular ile bağlıdır. Dava konusu somut olayın gösterdiği özellikler nedeniyle, dava dışı Hasan Eker hakkındaki ceza davasının sonucu beklenilerek ondan sonra tüm kanıtlar birlikte değerlendirilerek varılacak sonuca uygun bir karar verilmelidir. Açıklanan yönler üzerinde durulmadan yazılı biçimde karar verilmiş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA; bozma nedenine göre öteki yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına ve temyiz eden taraflardan peşin alınan harçların istekleri halinde geri verilmesine 12.02.2009 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy