MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı ... Genel Müdürlüğünü temsilen ... ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... aleyhine 06/07/2010 gününde verilen dilekçe ile maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 30/11/2011 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili ve davalı vekili taraflarından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
2-Davacının diğer temyiz itirazlarına gelince:
Dava, haksız eyleme dayalı maddi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
03.12.2010 günlü 27774 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ... Birliği 2010-2011 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin “Tarifelerin üçüncü kısmına göre ücret” başlıklı 12. maddesinin “Belirlenen bu ücret Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümüne göre tespit edilen ücretten az olamaz.” şeklindeki son cümlesinin yürütülmesi, ... İdari Dava Daireleri Kurulunun 30.6.2011 gün 2011/321 YD İtiraz No'lu kararı uyarınca durdurulmuştur. Mahkeme, 30/11/2011 tarihli kararında; maddi tazminat talebinin reddedilen kısmı olan 2.913 TL için davalı yararına nisbi vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken, 1.100 TL maktu vekalet ücretine hükmetmiştir. Anılan yürütmeyi durdurma kararı uyarınca mahkemenin bu kabulü yerinde değildir. Ne var ki bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden 6100 sayılı HMK'nın geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan 1086 sayılı HUMK 438. maddesi uyarınca karar düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda (2) sayılı bentte gösterilen nedenle hüküm fıkrasının davalı lehine hükmedilen vekalet ücreti ile ilgili 5. bendinde yer alan “... 1.100 TL ...” ifadesinin silinerek yerine “... 349,56 TL ...” ifadesinin yazılmasına, davalının tüm, davacının diğer temyiz itirazlarının (1) sayılı bentte gösterilen nedenlerle reddi ile kararın düzeltilmiş bu biçimi ile ONANMASINA ve aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davalıya yükletilmesine, peşin alınan harcın bundan mahsubuna, ve temyiz eden davacıdan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 14/03/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy