MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki maddi ve manevi tazminat davasından dolayı yerel mahkemece verilen gün ve sayısı yukarıda yazılı kararın; Dairemizin 05/06/2014 gün ve 2014/7288-2014/9329 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmiştir. Süresi içinde davacılar vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla HUMK’nun 440-442. maddeleri uyarınca tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
...-Temyiz ilamında bildirilen gerektirici nedenler karşısında Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun değişik 440. maddesinde sayılan nedenlerden hiç birine uygun olmayan davacıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan karar düzeltme istemleri reddedilmelidir.
...-Davacıların diğer karar düzeltme istemlerine gelince;
Dava, tedavi hatası nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece verilen husmetten ret kararı, Dairemizin 05/06/2014 gün 2014/7288 Esas ve 2014/9329 Karar sayılı ilamı ile onanmış, davacı kararın düzeltilmesini istemiştir.
Davacılar yönünden davanın husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verildiğine göre, hüküm tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin .../... maddesi gereğince, kendisini vekille temsil ettiren davalı yararına maktu vekalet ücretine hükmedilmesi gerekir. Mahkemece, bu husus gözetilmeksizin davalı yararına fazla miktarda vekalet ücretine hükmedilmiş olması doğru değildir. Şu halde,davacının karar düzeltme istemi kabul edilmeli, Dairemizin onama kararı kaldırılmalı ve bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden karar açıklanan nedenle HUMK'un 438/son maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ: HUMK’un 440-442 maddeleri gereğince davacının karar düzeltme isteminin kabulüne, 05/06/2014 gün 2014/7288 Esas ve 2014/9329 Karar sayılı onama kararının kaldırılmasına, kararın yukarıda (...) no'lu bentte gösterilen nedenlerle; hüküm fıkrasının ... numaralı bendinin tümünün silinerek yerine "Davalı ... kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince maddi tazminat istemi yönünden ....500,00 TL maktu vekalet ücretinin davacılardan alınarak davalıya verilmesine'' cümlesinin yazılmasına; diğer karar düzeltme istemlerinin (...) no'lu bentte gösterilen nedenlerle reddi ile kararın düzeltilmiş bu biçimi ile ONANMASINA ve davacılardan önceki onama kararımızla alınan harç ile peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 26/.../2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.