MAHKEMESİ: Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 35. Hukuk Dairesi
SAYISI: 2024/960 E., 2024/1588 K.
İLK DERECE MAHKEMESİ: Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi
SAYISI: 2023/258 E., 2024/291 K.
Taraflar arasındaki maddi tazminat davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kısmen kabulü ile davacı ... için 30.000,00 TL manevi tazminatın, davacı ... için 30.000,00 TL manevi tazminatın, davacı ... için 15.000,00 TL manevi tazminatın, davacı ... ... için 15.000,00 TL manevi tazminatın, davacı ... için 15.000,00 TL manevi tazminatın tahsiline, birleşen davada davacı ... için 34.438,66 TL maddi tazminatın ve davacı ... için 30.437,95 TL maddi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Kararın davalı ... vekili ve davacılar vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince; asıl ve birleşen dosyada davacılar vekili ile davalı ... vekilinin istinaf başvurularının Hukuk Muhakemeleri Kanunun 353/1-b.1. maddesi gereğince ayrı ayrı esastan reddine karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı davalı ... vekili ve katılma yoluyla asıl ve birleşen davada davacılar vekili tarafından temyiz edilmekle; yapılan ön inceleme sonucunda gereği düşünüldü:
Dosya içeriğine göre davacılar ihtiyari dava arkadaşı olup başvuruda hüküm altına alınan ve temyize konu edilen toplam miktar ayrı ayrı davacı ... için 64.438,66 TL, davacı ... için 60.437,95 TL, davacı ... için 15.000,00 TL, davacı ... ... için 15.000,00 TL, davacı ... için 15.000,00 TL olup Bölge Adliye Mahkemesinin karar tarihi itibari ile kesinlik sınırı olan 378.290,00 TL’nin altında kalmaktadır.
O halde Bölge Adliye Mahkemesi kararının temyiz kabiliyeti olmayıp davalı ... vekilinin temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.
Katılma yolu ile temyiz, asıl temyiz talebine sıkı sıkıya bağlıdır ve ona tabidir. Asıl tarafın temyiz ettiği kararın temyizi kabil değilse (HMK m.362), karşı (kendi temyiz süresini geçirmiş olan taraf) taraf cevap dilekçesi (katılma yolu) ile hükmü temyiz edemez. Temyiz yoluna başvuranın temyiz talebi Yargıtay tarafından esasa girilmeden reddedilirse, katılma yolu ile başvuranın temyiz talebi de reddedilir (HMK. m.366, 348/2).
Davacı taraf kararın kendisine tebliği üzerine süresinde temyiz isteminde bulunmayıp davalının temyizine katılmak suretiyle temyiz dilekçesi vermiştir. Davalı ...'nin temyiz talebi miktardan reddedildiğinden usulüne uygun temyizin varlığından söz edilemeyeceğine göre, katılma yolu ile kararı temyiz eden davacılar vekilinin de 6100 sayılı HMK’nın 348 inci maddesi gereğince temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.
KARAR
Açıklanan sebeplerle;
1. Davalı ... vekilinin temyiz dilekçesinin miktardan REDDİNE,
2. Asıl ve birleşen davada davacılar vekilinin temyiz dilekçesinin REDDİNE,
Peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacılara iadesine,
Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 27.03.2025 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.