(765 S. K. m. 478)
Dava: Aile bireylerine kötü davranma suçundan sanık Cevat hakkında TCY. nın 478/2. maddesi uyarınca sanığın takdiren ve teşdiden 5 ay hapis cezasıyla hükümlülüğüne ilişkin Sinop Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 1997/85 Esas, 1997/208 Karar sayılı ve 10.7.1997 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi sanık Cevat tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay C.Başsavcılığının 4.6.1998 tarihli bozma isteyen tebliğnamesiyle 15.6.1998 tarihinde daireye gönderilen dava dosyası, başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Karar: Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak; sanığın babası olan yakınana bakmama ve evden dışarı atma eylemlerinin nafaka yükümlülüğünü doğuran hukuksal nitelikte bulunduğu gözetilmeden aile bireylerine kötü davranış suçundan hükümlülük kararı verilmesi,
Sonuç: Yasaya aykırı ve sanık Cevat
'ın temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden hükmün BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, yeniden hüküm kurulurken CYY. nın 326/son. maddesinin gözetilmesine, 29.06.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy