(765 S. K. m. 243)
Dava: Bireylere kötü davranma suçundan sanıklar Nail Çetinkaya, Salih Yılmaz, Mehmet Göksel'in yapılan yargılamaları sonunda beraatlerine ilişkin Ankara Asliye 17. Ceza Mahkemesi'nden verilen 1998/781 Esas, 1999/561 Karar sayılı ve 3.6.2000 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi o yer C. Savcısı tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 9.10.2000 tarihli onama isteyen tebliğnamesiyle 17.10.2000 tarihinde daireye gönderilen dava dosyası başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
Karar: Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak; yakınanın dosyada bulunan tek anlatımında, "... hırsızlık yaptığımı söyletmek için dövdüler, suçu kabul etmek zorunda kaldım..." demesi karşısında; eylemin T. Ceza Yasasının 243. maddesinde tanımlanan suçu oluşturabileceği, kanıtları değerlendirmenin oluşmuş ise eylemi nitelendirmenin ağır ceza mahkemesinin görevine girdiği gözetilmeden, görevsiz mahkemede yargılamaya devamla karar verilmesi,
Sonuç: Yasaya aykırı ve o yer C. Savcısının temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşüncenin reddiyle hükümlerin BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy