(765 S. K. m. 61, 283, 504)
Dava: Suç uydurma suçundan sanık Ahmet Ezberci'nin yapılan yargılaması sonunda hükümlülüğüne ilişkin ANKARA Asliye 15. Ceza Mahkemesinden verilen 1998/1288 Esas, 1999/388 Karar sayılı ve 6.5.1999 tarihli hükmün temyiz yoluyla incelenmesi sanık Ahmet Ezberci müdafii tarafından istenilmiş ve temyiz edilmiş olduğundan; Yargıtay C. Başsavcılığının 24.10.2000 tarihli bozma isteyen tebliğnamesiyle 6.11.2000 tarihinde daireye gönderilen dava dosyası başvurunun nitelik ve kapsamına göre görüşüldü.
Karar: Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- Daha önceden kaza yapan sanığın, kaza yaptığı sırada alkollü olup, kaskodan sigorta parasını alamayacağı düşüncesi ile bu durumu bildirmediği ve bir hafta sonra suç tarihinde kaza yapmış süsü vererek aracını otobana bırakarak polise haber verdiğinin anlaşılmasına göre, sanığın eyleminin TCY.nın 504/2, 61. maddelerine uyan suçu oluşturacağı ve davaya bakmanın Ağır Ceza Mahkemesinin görevine girdiği gözetilmeden yargılamaya devamla TCY.nın 283. maddesi ile hüküm kurulması,
2- Kabule göre de, kararın gerekçe kısmında cezanın alt sınırdan belirlendiği açıklandığı halde, hükümde gerekçe gösterilmeden fazla ceza belirlenmesi,
Sonuç: Yasaya aykırı ve sanık Ahmet Ezberci müdafiinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden ( HÜKMÜN BOZULMASINA ), yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, yeniden hüküm kurulurken CYY.nın 236/son gözetilmesine oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy