(5237 S. K. m. 184) (3194 S. K. m. 5)
Dava ve Karar: Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
TCK'nın 184/1 inci maddesinde yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişilerin cezalandırılması öngörülmüş olup, İmar Kanunun 5 inci maddesinde de bina kavramının tarifi Bina; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır. şeklinde açıklanmıştır.
Somut olayda, sanık tarafından, evin çatı katında kullanılan malzemelerin korunması için üstü kapalı vaziyette 1 oda 1 mutfak ve 1 tuvaletten oluşan 2 metre yüksekliğinde 30 metrekare alanlı ruhsatsız olarak yapılan inşaatın anılan Kanunda açıklanan bu tarife uyması karşısında, tutanak düzenleyicileri, yeterli görülmemesi durumunda ise binanın yakınındaki komşular da dinlenerek, TCK'nın 184 üncü maddesinin yürürlüğe girdiği 12.10.2004 tarihinden tutanak tarihine kadar, inşaata devam edilip edilmediğinin araştırılarak suç tarihinin belirlenmesi gerektiği gözetilmeden, eksik kovuşturma ve yerinde görülmeyen gerekçeyle beraat kararı verilmesi,
Sonuç: Yasaya aykırı katılan Balçova Belediye Başkanlığı vekilinin temyiz nedenleriyle tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden hükmün BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 25.09.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy