(4721 S. K. m. 9, 10)
Davacı Türkiye İş Bankası AŞ. Vekili Avukat M.E.K. tarafından, davalılar Ming Xiao Turizm İthalat İhracat ve Ticaret Ltd. Şti. ve Ming Yang aleyhine 5.5.2000 gününde verilen dilekçe ile haksız eylem sonucu yaralanmadan dolayı ödenen tedavi giderlerinin rücuan alınmasının istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; istemin kabulüne dair verilen ... kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalılar vekili tarafından süresi içinde istenilmekle ... gereği görüşüldü.
Davacı, dava dilekçesinin 2. maddesinde Müvekkilim Bankanın Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı T. İş Bankası AŞ. emeklilerine çeşitli yardımlar sağlamaktadır. Bu yardımlardan biri de emekli ve çalışanlara sağlık yardımında bulunmaktır biçiminde açıklama yaptıktan sonra, 3. maddede vakıf mensubu emeklisine ödemeler yaptığını bildirerek davalılara karşı rücu davası açmıştır.
Bir davada, tarafların dava ehliyeti bulunup bulunmadığı mahkemece re'sen incelenir; davacının aktif dava ehliyeti bulunmadığı sonucuna varılırsa dava bu nedenle reddedilir. Türkiye İş Bankası AŞ. Mensupları Emekli Sandığı Vakfının Türk Medeni Yasası gereğince ayrı bir tüzel kişiliği bulunduğu halde trafik kazasında yaralanan kişilerle ilgili ödemelerin davacı bankaca yapılmasının ve rücu davasının banka tarafından açılmasının hukuksal nedeni dosya içeriğinden anlaşılamamaktadır. Davacının aktif dava ehliyeti bulunup bulunmadığı öncelikle araştırılmalı ve aktif dava ehliyetinin bulunduğu sonucuna varıldığı durumda işin esası incelenmelidir. Yerel mahkemece anılan yönlerin gözetilmemiş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 14.03.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy