(4070 S. K. m. 1) (4072 S. K. m. 1)
Dava: Davacı Bayram K. ve diğerleri vekili Avukat Hüsnü U. tarafından, davalı Maliye Hazinesi aleyhine 25/1/2000 gününde verilen dilekçe ile taşınmaz üzerindeki zilyetliğin tespitinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 27/10/2000 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı Maliye Hazinesi vekili Avukat Nevin Bingöl tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: Davacılar vekili dava dilekçesinde, Yukarı Kızılca köyünde bulunan 1368 parsel nolu taşınmazın 1974 yılından beri davacıların elinde olduğunu, ancak Kadastro Mahkemesince Maliye Hazinesi adına tesciline karar verildiğini, davacıların bu arada yürürlüğe giren 16.2.1995 tarih 4070 ve 4072 sayılı yasalar gereğince 1368 parsel nolu taşınmazın tapusunun kendilerine verilmesi için Kemalpaşa Mal Müdürlüğü'ne başvurduklarını. Mal Müdürlüğü'nce taşınmazın 4070 sayılı yasanın 7. maddesinin öngördüğü 31.12.1993 tarihinden önceki 10 yıl tarımsal amaçla fiilen davacılar tarafından kullanıldığına dair dosyada bilgi olmaması nedeniyle davacılara satışının yapılamayacağının bildirildiğini belirterek, dava konusu 1368 parsel nolu taşınmazın 1974 yılından beri üzerinde tarımsal amaçlı ziraat yapmak suretiyle devamlı olarak zilyedin davacılar olduğunun tespitini istemiştir.
Mahkemece istem kabul edilmiş, karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı istemini teşkil eden konu, taşınmaz mülkiyetinin 4070 ve 4072 sayılı yasalar kapsamı içinde bulunup bulunmadığının belirlenmesine ilişkindir. Kural olarak eda davası açılabilecek hallerde tespit davası açılamaz. Davacının açacağı anılan yasaların hükümleri uyarınca tescil istemine ilişkin davada incelenmesi gereken hususlar için tespit davası açılmasında hukuki yarar yoktur. Bu nedenle davanın reddine karar verilmek gerekirken yazılı şekilde davanın kabul edilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA 17/09/2001 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy