(818 S. K. m. 41) (4721 S. K. m. 599) (2918 S. K. m. 87, 88, 89)
Dava: Davacı Yaşar Ç. vekili Avukat Avni Tezcan tarafından, davalı Sebahattin ve diğerleri aleyhine 22.3.1993 gününde verilen dilekçe ile trafik kazasında yaralanmadan kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 8.10.2002 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davacı tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: 1-Dava, haksız eylem nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemlerine ilişkindir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz olunmuştur.
Zararlandırıcı sonucun davalıların haksız eylemlerinden kaynaklandığı ileri sürülmüştür. Mahkemenin ret gerekçesi dosya kapsamına uygun değildir. Araç sürücüsü olan ve olay sırasında . Dava dilekçesinde davalı olarak Galip T. mirasçıları denilmiştir. Yargılama aşamasında ise veraset belgesi sunulmuş ve mirasçılara tebligat da yapılmıştır. Mirasçılar, mirasbırakanın külli halefi sıfatı ile onun borçlarından ve bu anlamda haksız nitelikteki eylemlerinin sonuçlarından sorumludurlar. ( MK. m.539, YTMK. m.599 ) Mahkemenin yetersiz ve yanılgılı gerekçeye dayalı olarak, Galip T. mirasçıları hakkında davanın reddine karar vermesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.
2-Davacının Cengiz İnşaat A.Ş.'ne yönelik temyiz itirazlarına gelince; adı geçen şirketin Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan sözleşme uyarınca davaya konu olayın meydana geldiği yerdeki köprü yapım işini üstlendiği sabittir. Anılan şirket tarafından, işin yapılması kapsamında yola mıcır döküldüğü de çekişmesizdir. Mahkemece, sürücü Galip T.'ın olay sırasında çok süratli olduğu belirtilerek, zararlı sonuç ile şirketin yola mıcır dökme eylemi arasında nedensellik bağı bulunmadığı gerekçesiyle bu davalı hakkında ret hükmü oluşturulmuştur. Bu gerekçe de dosya içeriğine uygun değildir. Davalı şirket tarafından, mıcır dökülen yola gerekil uyarıcı işaretlerin konulmadığı dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Savsama ( BK. m.41 ) düzeyindeki bu kusurun da, somut olay sonucu bakımından nedensellik değeri taşıdığı açıktır. Davalı şirketin de sorumluluğunun kabulü yerine, yetersiz gerekçe ile bu davalı yönünden de davanın reddi bozmayı gerektirmiştir.
3-Davalı Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yönelik temyiz itirazlarına gelince; adı geçen idare, karayollarının yapım ve denetiminden sorumlu bir kum kuruluşudur. Kural olarak da işlem ve eylemlerin kamusal nitelikte ve kamu hizmeti kavramı çerçevesindedir. Dava dilekçesinde, davalının denetim görevini usulüne uygun olarak yerine getirmediği ileri sürülmüştür. Ki, bu sorumluluk nedeni, kamu hizmeti ile ilgili ve hizmet kusuruna ilişkindir. İdarenin, hizmet kusuru niteliğindeki eylemi sonucu meydana gelen zararlardan dolayı; İdari Yargılama Usulü yasası m.2/1-b hükmü uyarınca idareye karşı ve idari yargı yerinde tam yargı davası açılması gerekir. görev kuralları yargılamanın her aşamada ve ileri sürülmese bile doğrudan ( re'sen ) göz önünde tutulur. Mahkemece, bu davalı bakamından dava dilekçesinin yargı yolu bakamından reddi yerine, işin esasının çözümlenmesi, usul ve yasaya mutlak aykırılık oluşturup, temyize getirenin sıfatına bakılmaksızın bozmayı gerektirmiştir.
4-Dava dilekçesinde, 53 AP 894 plakalı araç sahibi de davalı olarak gösterilmiştir. Bu biçimde bir dava dilekçesi yöntemine uygun değildir. Ancak, yargılama aşamasında söz konusu aracın malikinin Selahattin T. olduğu anlaşılmıştır. Adı geçen işleten sıfatı ile ve 2918 sayılı Yasa m.85 uyarınca kusursuz sorumludur. Anılan kişiye de dava dilekçesinin tebliğine ve hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi gerekir. bu yöne ilişkin yanılgı da ayrı bir bozma nedenidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda ( 1-2-3 ve 4 ) numaralı bentlerde gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 21.5.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy