(1086 S. K. m. 163)
Dava: Taraflar arasındaki ev eşyası bedelinden doğan alacak davasından dolayı yerel mahkemece verilen gün ve sayısı yukarıda yazılı kararın; Dairemizin 21/4/2003 gün ve 2002/14716-2003/5007 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmiştir. Süresi içinde davacı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla HUMK'nun 440-442. maddeleri uyarınca tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: Dava, istihkak savına dayalı iade veya tazmin istemine ilişkindir.
Davacı çeyiz olarak davalı tarafın evine getirdiği eşyanın aynen iadesini, olmadığı takdirde de bedellerinin tazminini istemiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, davacının karar düzeltme isteminde bulunması üzerine dosya yeniden incelenmiştir.
Mahkemece, 29/5/2002 günlü oturumda davacı vekiline dava ile ilgili tüm delillerini 10 gün içerisinde sunması için kesin süre verilmiş ve duruşma 17/7/2002 gününe bırakılmıştır. Kesin süreyi düzenleyen HUMK'nun 163. maddesinde; yapılacak işlem ve kesin süreye uyulmaması halinde bunun yaratacağı sonuçların ilgiliye hatırlatılması öngörülmüştür. Mahkemece verilen süre bu düzenlemeye uygun düşmediği gibi, davacı tarafa 10 günlük kesin süre verilip yargılamanın 17/7/2002 gününe bırakılması ve davacının belirtilen 10 günlük süreden sonra duruşmanın bırakıldığı günde delillerini bildiren dilekçeyi mahkemeye vermiş olması karşısında, davacının verilen kesin süre içerisinde delil bildirmediğinden davanın kanıtlanamadığı gerekçesiyle reddine karar verilmesi doğru değildir. Bu nedenle kararın bozulması gerekirken Dairemizce onandığı bu defaki incelemeden anlaşılmış olmakla davacının karar düzeltme istemi HUMK'nun 440-442. maddeleri uyarınca kabul edilmeli ve karar yukarıda açıklanan nedenlerle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının karar düzeltme isteminin kabulüne, Dairemizin 21/4/2003 gün, 2002/14716 esas, 2003/5007 karar nolu onama ilamının kaldırılmasına ve yerel mahkeme kararının BOZULMASINA ve karar düzeltme isteyen davacıdan önceki onama harcı ile peşin alınan tashihi karar harcının istek halinde geri verilmesine 7.10.2003 gününde oyçokluğuyla karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy