(2004 S. K. m. 72)
Dava: Davacı Aydın Belediye Başkanlığı vekili Avukat Dergin Gürsoy K. tarafından, davalı Aydın Sağlık Sosyal ve Yardımlaşma Vakfı aleyhine 2.6.2003 gününde verilen dilekçe ile davacı tarafından satın alınıp davalıya teslim edilen ışık ve ses düzeninde kullanılan malzemeler ile perdelerin istirdadı istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 23.1.2004 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: Dava, davacı tarafından satın alınıp davalıya teslim edilen ışık ve ses düzeninde kullanılan malzemeler ile perdelerin istirdadı istemine ilişkindir. Mahkemece, bu malzemeler ile perdelerin davacıya ait olup davalının kullanımından rücu olunduğu gerekçesiyle istem kabul edilmiştir. Kararı davalı temyiz etmiştir.
Dosyada bulunan 2/7/1999 tarihli belediye başkanlığı yazısı, 20/11/2000 tarihli encümen kararı ve 17/7/1999 tarihli davalı vakıf yönetim kurulu kararlarına göre; davalı vakıf tarafından konferans salonunda belediyeye ücretsiz kullandırılması karşılığında dava konusu malzemeler ile perdeler davacı belediye tarafından satın alınıp davalı vakfa verilmiş ve fiili durum dava tarihine kadar süregelmiştir. Şu haliyle dava konusu eşyalar konferans salonunun ücretsiz kullanılması karşılığında davalıya verilmiş olup davalı edimini yerine getirdiğinden geri alınması uygun değildir. Bu haliyle davanın reddi gerekir.
Anılan yön gözetilmeden verilen karar usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın gösterilen nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 27.10.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy