(818 S. K. m. 41, 43) (634 S. K. m. 38)
Davacı P.Tatil Sitesi Yöneticiliği vekili Avukat F.D tarafından, davalı N.Ç. ve diğerleri aleyhine 3.12.1999 gününde verilen dilekçe ile tazminat istenmesi üzerine yapılan yargılama sonunda; Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen 27.1.2004 günlü kararın Yargıtay'da duruşmalı olarak incelenmesi davalılar vekili Avukat H.T.Ü tarafından süresi içinde istenilmekle, daha önceden belirlenen 3.5.2005 duruşma günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davalılar vekili Avukat H.T.Ü ile karşı taraftan davacı vekili Avukat S.Ş geldiler. Açık duruşmaya, başlandı. Süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve hazır bulunanların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra taraflara duruşmanın bittiği bildirildi. Dosyanın görüşülmesine geçildi. Tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Dava, site eski yöneticileri olan davalıların yönetim görevi sırasındaki özensiz davranışları nedeniyle uğranılan zararın giderimi istemine ilişkindir. Dava, site yöneticiliği tarafından açılmıştır. Somut olay itibariyle iddia edilen zarara uğrayanlar, yönetici veya yönetim kurulu değil site malikleridir. Böyle bir davanın tüm malikler tarafından açılması gerekir. Yöneticilerin malikler adına dava açması ve onları davada temsil etmesi olanaklı değildir. Yöneticinin aynı zamanda malik olması durumunda kendi payı oranında uğradığı zararın giderilmesini dava ettiği kabul edilmelidir. Aynı şekilde malikler genel kurulunun yöneticilere şöyle dava açılması için yetki verebilmeleri de olanaklıdır Ne var ki dosyada belirtilen iki konuya ilişkin olarak bilgi ve belge bulunmamaktadır. Şu durum karşısında sitenin tüzel kişiliği bulunmadığı nedeniyle aktif husumet (dava ehliyeti) noksanlıkların araştırılıp tamamlatılması gerekirken mahkemece bu yön gözetilmeden karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazların şimdiden incelenmesine yer olmadığına ve temyiz eden davalılar yararına takdir olunan 400,00 YTL. duruşma avukatlık ücretinin davacıya yükletilmesine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 03.05.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy