(2004 S. K. m. 72)
Dava: Davacı Ahmet V. Saatçioğlu vekili Avukat Habip Akhan tarafından, davalı ASAT Genel Müdürlüğü aleyhine 24.11.2000 gününde verilen dilekçe ile menfi tespit ve muarazanın giderilmesinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne dair verilen 15.9.2004 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalı vekili Avukat Mustafa Evyapan tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: Dava, muarazanın giderilmesi istemine ilişkindir. Davacı, 12 nolu dairesine 1997 yılında 277451 nolu su sayacını taktırıp il dışına gittiğini, 2000 yılında dönüp abone olmak istediğinde dairesinde takılı bulunan 272307 nolu su sayacının tüketimi nedeniyle su borcu bulunduğundan abone yapılmadığını, dairede su kullanmadığını ve il dışında bulunduğunu belirterek borçlu olmadığının tespitini ve abonelik tesisine karar verilmesini istemiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosyadaki bilgi, belge ve açıklamalardan; Sıhhi Tesisatçılar Odasının 10.10.1997 tarihli iş bitim belgesinde 272310 sayılı sayacın 12 nolu davacı dairesine takıldığı yazılı iken 8.4.1999 tarihli imza ve paraf ile bu sayaç numarasının çizilerek yanına 277451 sayısının yazıldığı, aynı şekilde diğer dairelere ait 1997 tarihli iş bitim belgelerinde de 1999 da çizilmeler yapılarak başka sayaç numaraları yazıldığı, apartmandaki dairelerin abonelik işlemlerinin 1999 yılında tesis edildiği, davacının dava dilekçesinde bildirdiği 272307 nolu sayacın 1997 tarihli iş bitim belgesinde 3 nolu daireye takıldığının belirtildiği ve bu sayacın 9.7.1999 tarihinde üçüncü kişi adına ve 3 nolu daireye abonelik tesisine konu yapıldığı, yine apartmanın sığınak ve kapıcı yerine ilişkin olarak 1997 tarihli iş bitim belgesinde 272307 sayılı sayaç yazılı iken çizilerek 277451 sayaç nosunun yazıldığı ve davacının dava dilekçesinde bildirdiği 277451 nolu sayacın apartman ortak yeri olarak yöneticilik adına abone kaydı bulunduğu anlaşılmaktadır. Yine davalı kurum kayıtlarında 272307 sayılı sayacın 1998 ve 1999 da Kemal Yıldırım adına iken bu şahsın 8 nolu dairede aboneliği bulunduğu (başka sayaç nosu üzerinden), 2002 yılı itibariyle 272307 sayılı sayacın davacı adına davalı kayıtlarında yazılı olduğu anlaşılmaktadır.
Yukarıda açıklanan sayaç ve daire nolarına ilişkin iş bitim belgeleri itibariyle uyuşmazlığın çözülmesi olanaklı değildir. Davacı dava dilekçesinde ileri sürdüğü iddia ve olguları kanıtlayamamıştır. 272307 nolu sayacın dairesinde takılı bulunduğunu belirttiğine göre bu sayacın borcundan sorumludur. İş bitim belgelerindeki çizilmeler ve sayaç nolarında yapılan değişiklikler konusunda ve davalı kurum kayıtları aleyhine iddiasını kanıtlayacak delil ve izahat sunmadığı da gözetildiğinde kanıtlanamayan davanın reddedilmesi gerekirken, mahkemece davanın kabul edilmesi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 12.12.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy