(1086 S. K. m. 177, 432)
Dava: Davacı Hazine ve Sağlık Bakanlığı vekili Avukat Ayşe Yücel tarafından, davalı Mehmet Sıraç Tarı ve diğerleri aleyhine 21.10.1998 gününde verilen dilekçe ile maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 30.4.2003 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacılar ile davalılardan Zübeyde Eken ve süresi içinde diğer davalılar Murat Yeşilyurt, Önder Yılmaz ve Mehmet Demir vekilleri taraflarından istenilmekle Zübeyde Eken'den gayri tarafların temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davacıların temyiz itirazları reddedilmelidir.
2- Davalılardan Zübeyde Eken'in temyiz itirazlarına gelince; Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432. maddesinin birinci fıkrası hükmünce temyiz süresi onbeş gündür. Dosya içeriğinden ilamın temyiz eden davalıya 20.8.2003'de tebliğ edilmiş olduğu ve temyiz dilekçesinin 12.9.2003'de kaydedildiği görülmektedir. Her ne kadar tebliğ adli ara vermede yapılmışsa da temyiz süresinin bitmesinin adli ara vermeye rastlamaması karşısında burada aynı kanunun 177. maddesi hükmü uygulanmaz. O nedenle süre geçirilmiş bulunduğundan temyiz istemi reddedilmelidir.
3- Diğer davalıların temyiz itirazlarına gelince; dava, haksız eylemden kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece, dava kısmen kabul edilmiştir.
Davalıların eylemleri ve bu eylemlerden oluşan zarar miktarları, hükme esas alınan bilirkişi raporunda ayrı ayrı gösterilmiştir. Şu durumda, her davalının sorumlu olduğu miktar ayrı ayrı belirlendiğine göre yalnızca bu miktarlardan sorumluluklarına karar vermek gerekirken, tüm davalılardan müştereken müteselsilen tahsiline şeklinde hüküm kurulmuş olması bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın 3 sayılı bentte gösterilen nedenle davalılardan Murat Yeşilyurt, Önder Yılmaz ve Mesut Demirel yararına BOZULMASINA, davalılardan Zübeyde Eken'in temyiz itirazlarının 2 nolu bentte gösterilen nedenle, davacıların temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddine ve temyiz eden davalılardan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 19.09.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy