(1086 S. K. m. 438)
Dava: Davacı Serpil A. ve Simay A. vekili Avukat Derviş Ahmet Us tarafından, davalı Ö. İns. Tur. San. Ltd. Şti. ve diğerleri aleyhine 03.12.1999 gününde verilen dilekçe ile maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 23.10.2008 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi taraflar vekillerince süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalıların tüm, davacıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
2- Davacıların diğer temyiz itirazına gelince; dava, haksız eylem nedeniyle desteğin ölümünden dolayı uğranılan maddi ve manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Yerel mahkemece istemin bir bölümü kabul edilmiş; karar taraflarca temyiz olunmuştur.
Olayın gelişim biçimi, tarafların kusur durumu ve ölenin davacılara yakınlığı gözetildiğinde, yerel mahkemece her bir davacı yararına takdir edilen 1.000,00 YTL manevi tazminat azdır. Daha üst düzeyde manevi tazminat takdir edilmek üzere kararın bozulması gerekirse de belirlenen bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasası'nın 438/son maddesi gereğince, davacı anne Serpil A. yararına 3.000,00 YTL, davacı kardeş yararına 2.000,00 YTL manevi tazminat takdir olunmak suretiyle, kararın düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda (2) sayılı bentte gösterilen nedenlerle hüküm fıkrasının manevi tazminat takdirine ilişkin 1/C nolu bendinde yer alan ...her bir davacı için 1.000.00'er YTL olmak üzere toplam 2.000.00 YTL manevi tazminatın... biçimindeki sözcük dizisinin silinerek yerine ...davacılardan Serpil A. yararına 3.000,00 YTL, diğer davacı Simay A. yararına 2.000,00 YTL manevi tazminatın... biçimindeki sözcük dizisinin yazılmasına; davalıların tüm, davacıların öteki temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddiyle kararın düzeltilmiş bu biçiminin ONANMASINA ve aşağıda yazılı onama harcının temyiz eden davalılara yükletilmesine, peşin alınan harcın bundan mahsubuna ve temyiz eden davacıdan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 16.11.2009 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy