(818 S. K. m. 41, 49)
Dava: Davacı Dengir Mehmet Fırat vekili Avukat Abdulkadir Aksoy tarafından, davalı Mehmet Şandır ve diğerleri aleyhine 27/01/2006 gününde verilen dilekçe ile manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 23/12/2008 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davalılar vekilleri tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına, delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalılardan Mehmet Şandır'ın temyiz itirazları reddedilmelidir.
2- Diğer davalılar Hürriyet Gazetecilik A.Ş, Aydın Doğan ve Hasan Tüfekçi'nin temyiz itirazına gelince; dava, yayın yolu ile kişilik haklarına saldırıdan dolayı uğranılan manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Yerel mahkemece istemin bir bölümü kabul edilmiş; karar, davalılar tarafından temyiz olunmuştur.
Yerel mahkemenin davanın reddine ilişkin 14/11/2006 gün ve 2006/38-433 sayılı kararı, davacının temyizi üzerine Dairemizin 12/02/2008 gün ve 2007/1385-2008/1542 sayılı ilamıyla davalılardan Mehmet Şandır aleyhine bozulmuş; diğer davalılara yönelik temyiz itirazları ise reddedilmiştir. Uyulan bozma ilamından sonra verilen kararda ise, tüm davalılar yönünden istemin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Davacının, davalılardan Mehmet Şandır dışındaki davalılara yönelik temyiz itirazları, Dairemizin 12/02/2008 gün ve 2007/1385-2008/1542 sayılı ilamında incelenmiş ve reddedilmiştir. Şu durumda, Mehmet Şandır dışındaki davalılar Hürriyet Gazetecilik A.Ş, Aydın Doğan ve Hasan Tüfekçi aleyhine karar verilemez. Yerel mahkemece açıklanan yönler gözetilerek, adı geçen davalılara yönelik istemin reddedilmesi gerekirken onların da manevi tazminat ile sorumlu tutulmuş olmaları usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıdan (2) sayılı bentte gösterilen nedenlerle davalılardan Hürriyet Gazetecilik A.Ş, Aydın Doğan ve Hasan Tüfekçi yararına BOZULMASINA; diğer davalı Mehmet Şandır'ın temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddine ve temyiz eden davalılardan Aydın Doğan ve diğerlerinden peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 13/07/2009 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy