(1086 S. K. m. 455)
Dava: Taraflar arasındaki kamulaştırma davasına dayanan tavzih talebi hakkında yapılan inceleme sonunda, Davanın reddine dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı ek kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacılar vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Yargıtay bozma ilamının kapsamı dışında kalan hususlar yönünden usulü kazanılmış hak oluşur. Mahkemece zemin ve yapı bedelinin az artırılmasına karar verilmiş, hüküm sadece zemin yönünden bozulmuştur. Bozma sonrası yapı ve zemin yönünden hüküm kurmak gerekirken sadece zemin yönünden hüküm kurulmuştur.
Yapı yönünden davacı lehine kazanılmış hak oluşmasına rağmen infazı mümkün bir karar mevcut değildir. Bu husus HUMK. nun 455 ve müteakip maddelerine göre hükmün tavzihini gerektirir nedenlerdendir. Tavzih isteminin kabulüne karar vermek gerekirken reddine karar verilmiş olması,
Doğru görülmemiştir.
Sonuç: Davacı vekilinin temyiz itirazları açıklanan nedenle yerinde görüldüğünden tavzih talebinin reddine dair 16.7.2001 sayılı kararının bozulmasına, peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde ödeyene geri verilmesine 17.05.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy