MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki kamulaştırılan taşınmazın Kamulaştırma Kanununun 17. maddesine göre Hazine adına tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın reddine dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı idare ile davalılardan ... vekilleri yönünden verilen dilekçeler ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
- K A R A R –
Dava, kamulaştırılan taşınmazın Kamulaştırma Kanununun 17. maddesine göre Hazine adına tescili istemine ilişkindir.
Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı idare ile davalılardan ... vekillerince temyiz edilmiştir.
Davalı ... vekilinin temyiz itirazları dosyadaki bilgi ve belgelere göre yerinde değildir.
Davacı idare vekilinin temyizine gelince;
Dava konusu 202 ada 1 parselin evveliyatı olan 1005 parselin ... Valiliği İl İdare Kurulunun 30.04.1987 tarihli kararı ile kamulaştırıldığı, davalılardan ...’ın kamulaştırma işleminin iptali için açtığı davanın Sakarya İdare Mahkemesinin 09.12.1996 tarih ve 1996/567 esas, 1996/2219 sayılı kararı ile reddedildiği ve Danıştay 6. Dairesinin 22.01.1998 tarih ve 1997/2076 esas, 1998/510 sayılı kararı ile onanarak kesinleştiği, bir kısım davalılar tarafından açılan kamulaştırma bedelinin artırılmasına ilişkin davanın da ... Asliye Hukuk Mahkemesinin 30.12.1998 tarih ve 1995/800 esas, 1998/1117 sayılı kararı ile açılmamış sayılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, bedel artırım davası veya kamulaştırma işleminin iptali davası açan hak sahipleri hakkında kamulaştırma işleminin kesinleştiği dikkate alınarak davacı idare vekiline tapu maliklerinin veraset ilamları ibraz ettirildikten sonra bedel artırımı veya kamulaştırma işleminin iptali için dava açan hissedar veya mirasçıları belirlenerek bu kişiler yönünden davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçelerle eksik inceleme ile davanın tüm davalılar yönünden reddine karar verilmesi,
Doğru görülmemiştir.
Davacı idare vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün açıklanan nedenlerle H.U.M.K.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, davalıdan peşin alınan temyiz ve temyize başvurma harçlarının Hazineye irad kaydedilmesine, 20.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.