MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki el atmanın önlenmesi ve taşınmazın eski hale iadesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın reddine dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davacı vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
- K A R A R –
Dava, el atmanın önlenmesi ve taşınmazın eski hale iadesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, 6111 sayılı yasa hükümlerince davacının ancak el atılan taşınmaz bedelinin tahsilini isteyebileceği, el atmanın önlenmesini talep edemeyeceğinden davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
16.05.1956 gün 1-6 esas ve karar sayılı İçtihadı Birleştirme Kararına göre, kamulaştırmasız olarak taşınmazına el konulan şahıs, ilgili kamu tüzel kişisi aleyhine el koymanın önlenmesi davası açabileceği gibi, bu eylemli duruma razı olduğu takdirde taşınmazın değerinin tahsili davası da açabilir.
Taşınmaz maliki, el atmanın önlenmesini istemiştir. Kaldı ki, davalı idare kamulaştırma yetkisini kullanıp, taşınmazı kamulaştırmak suretiyle davanın konusuz kalmasını her zaman sağlayabilir.
Bu itibarla işin esasına girilip, imar uygulaması ile yeni oluşan parsellere davalı idarece el atılıp atılmadığı tespit edilip, el atıldığının belirlenmesi halinde davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeler ile davanın reddine dair hüküm kurulması,
Doğru görülmemiştir.
Davacı vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün açıklanan nedenlerle H.U....nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde iadesine ve temyize başvurma harcının Hazineye irad kaydedilmesine, 18.06.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy