MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki 4650 sayılı Kanunla değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10. maddesine dayanan kamulaştırma bedelinin tespiti ve kamulaştırılan taşınmazın davacı idare adına tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davalı vekilince verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.
- K A R A R -
Dava. 4650 sayılı Kanunla değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10. maddesine dayanan kamulaştırma bedelinin tespiti ve kamulaştırılan taşınmazın davacı idare adına tescili istemine ilişkindir.
Mahkemece uyulan bozma kararı gereğince inceleme ve işlem yapılarak hüküm kurulmuş; karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Davalı vekilinin aşağıdaki bentler kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları bozma ile kesinleşen yönlere ilişkin olduğundan yerinde değildir. Ancak;
1-Tespit edilen kamulaştırma bedeline 07.06.2014 tarihinden ilk karar tarihi 30.12.2014 gününe kadar yasal faiz işletilmesi gerektiği gözetilmeden, faiz başlangıç tarihinin hatalı gösterilmesi ve infazda tereddüt oluşturacak şekilde faiz bitiş tarihinin hüküm fıkrasında gösterilmemesi,
2-Bozma öncesinde fazla bloke edilen 256.295,00 - TL'nin davacı idareye iadesine karar verilmemesi,
Doğru değilse de; bu yanılgıların giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden,
Gerekçeli kararın;
a- Hüküm fıkrasının 1 nolu bendinde (04.06.2014) ibaresinin çıkartılarak yerine (07.06.2014) ibaresinin yazılmasına; (itibaren) kelimesinden sonra gelmek üzere (ilk karar tarihi 30.12.2014 tarihine kadar) kelimelerinin yazılmasına,
b- Hüküm fıkrasına ayrı bir bent olarak (bozma öncesinde fazla bloke edilen 256.295,00-TL'nin davalıdan alınarak varsa işlemiş mevduat faiziyle birlikte davacı idareye iadesine,) ibaresinin yazılmasına,
Hükmün böylece DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde iadesine ve temyize başvurma harcının Hazineye irad kaydedilmesine, 25/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.