MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki 4650 sayılı Kanunla değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10. maddesine dayanan kamulaştırma konusu irtifak hakkı ve pilon yeri bedelinin tespiti ve bu hakkın davacı idare adına tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi, davacı idare vekilince verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup uyuşmazlık anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.
K A R A R -
Dava, 4650 sayılı Kanunla değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10. maddesine dayanan kamulaştırma konusu irtifak hakkı ve pilon yeri bedelinin tespiti ve bu hakkın davacı idare adına tescili istemine ilişkindir.
Mahkemece uyulan bozma kararı gereğince inceleme ve işlem yapılarak hüküm kurulmuş, karar davacı idare vekilince temyiz edilmiştir.
Davacı idare vekilinin temyiz itirazları bozma ile kesinleşen yönlere ilişkin olduğundan yerinde değildir. Ancak;
1)Dairemiz bozma ilamı ile tescil hükmü ortadan kalktığından, yeniden tescil hükmü kurulması gerektiğinin düşünülmemesi,
2)Bozma öncesinde ... ve ... dışındaki davalıların paylarını dava sırasında ...'e devrettikleri anlaşıldığından bu davalılar yönünden dava konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi gerekirken bozma sonrasında olumlu ya da olumsuz hüküm tesis edilmemesi,Doğru değilse de; bu yanılgıların giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden,
a)Gerekçeli kararın 1. bendinin hükümden çıkartılmasına, yerine (... ili ... ilçesi ... köyü 32 parsel sayılı taşınmazın fen bilirkişisinin 14/02/2014 tarihli raporunda ve ekli krokisinde gösterilen 81,00 m2'lik pilon alanının davalılar adına olan tapu kaydının iptali ile davacı kurum olan ... adına tapuya tesciline, 9.709,39 m2'lik alanda ise davacı ... lehine irtifak hakkı tesis ve tesciline, raporun kararın eki sayılmasına) cümlesinin yazılmasına,
b)Gerekçeli kararın hüküm fıkrasına ayrı bir bent olarak (... ve ... dışındaki davalıların paylarını dava sırasında ...'e devrettikleri anlaşıldığından bu davalılar yönünden dava konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına) cümlesinin eklenmesine,Hükmün böylece DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde iadesine ve temyize başvurma harcının Hazineye irad kaydedilmesine, 20/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.