MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki kamulaştırmasız el atılan taşınmaz bedelinin tahsili davasının kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca ONANMASI hakkında 18. Hukuk Dairesinden çıkan kararı kapsayan 15/01/2015 gün ve 2014/21281 Esas - 2015/405 Karar sayılı ilama karşı davalı idareler vekillerince verilen dilekçeler ile karar düzeltilmesi istenilmiş olmakla, dosyadaki belgeler okunup gereği konuşulup düşünüldü:
- K A R A R -
Kamulaştırmasız el atılan taşınmaz bedelinin tahsili istemine ilişkin davanın kabulüne dair verilen hüküm davalı idareler vekillerinin temyizi üzerine kapatılan 18.Hukuk Dairesince onanmış; bu karara karşı, davalı idareler vekillerince karar düzeltme isteminde bulunulmuştur.
Yapılan incelemede; 6360 sayılı Yasa hükümleri uyarınca davalı ... İdaresinin tüzel kişiliği sona ermiş olup, bu yasa gereğince İl Özel İdaresinin yerine geçen idare ... Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğünün 06/03/2018 tarihli yazısı uyarınca ... olduğu, ancak ... tarafından ... Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyon Başkanlığının 18/08/2017 tarih 283 nolu bu kararının iptali için ... 2.İdare Mahkemesine işlemin iptaline yönelik dava açıldığı anlaşılmıştır.
Bu nedenle; idari yargıda açılan iptal davasının sonucunun beklenmesi gerektiğinin düşünülmemesi nedeniyle hüküm bozulması gerekirken onandığı anlaşılmakla;
Davalı idareler vekillerinin karar düzeltme isteminin kabulü ile kapatılan 18. Hukuk Dairesinin 15/01/2015 gün ve 2014/21281 Esas - 2015/405 sayılı onama kararının kaldırılmasına karar verildikten sonra işin esasının incelenmesinde;
Dava, kamulaştırmasız el atılan taşınmaz bedelinin tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı idareler vekillerince temyiz edilmiştir.
Yapılan incelemede; 6360 sayılı Yasa hükümleri uyarınca davalı ... İdaresinin tüzel kişiliği sona ermiş olup, bu yasa gereğince İl Özel İdaresinin yerine geçen idare; ... Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğünün 06/03/2018 tarihli yazısı uyarınca ... olduğu, ancak ... tarafından ... Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyon Başkanlığının 18/08/2017 tarih 283 nolu bu kararının iptali için ... 2.İdare Mahkemesine 2017/1440 Esas sayılı dosyası ile işlemin iptaline yönelik dava açıldığı anlaşılmıştır.
Bu nedenle; idari yargıda açılan iptal davasının sonucunun beklenerek sorumlu idare tespit edilerek sonucuna göre karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde karar verilmesi,
Doğru görülmemiştir.
Davalı idareler vekillerinin temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün açıklanan nedenlerle H.U....nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, davalı ... Genel Müdürlüğü'nden peşin alınan temyiz harçlarının istenildiğinde iadesine, davalı ...'nden peşin alınan karar düzeltme harcı ile temyiz harcının istenildiğinde iadesine ve temyize başvurma harcının Hazineye irad kaydedilmesine, 23/10/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy