İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
SAYISI: 2024/69 Esas, 2024/39 Karar
Taraflar arasındaki davada Antalya 4. Asliye Hukuk Mahkemesince, Balıkesir Asliye Hukuk Mahkemesine açılması gereken davanın, UYAP üzerinden zuhulen açıldığının dilekçe içeriğinden anlaşıldığı, bu nedenle esasın kapatılmasına, dosyanın yeniden tevzi edilmek üzere Balıkesir Tevzi Bürosu'na gönderilmesine karar verildiği; Balıkesir 1. Asliye Hukuk Mahkemesince ise, dava konusu uyuşmazlığın haksız fiilden kaynaklanan tazminata ilişkin olduğu, kesin yetkinin bulunmadığı, kesin yetki kuralının uygulanmadığı durumlarda mahkemece yetkili olup olmadığını resen gözetemeyeceği, usulüne uygun bir yetki itirazının da bulunmadığı, nitekim dilekçeler teatisinin işletilmemiş olduğu, bu nedenle Antalya 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin yetkisizlik kararının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verildiği anlaşılmaktadır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 22 nci maddesinin ikinci fıkrası şöyledir:
“İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.”
Olumsuz yetki uyuşmazlığından bahsedilebilmesi için mahkemeler arasında karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmesi zorunludur. Somut olayda, iki mahkeme arasında gerçek anlamda karşılıklı olarak verilmiş bir görevsizlik veya yetkisizlik kararı bulunmadığı, Antalya 4. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen kararın yetkisizlik kararı değil gönderme kararı olduğu, yetki uyuşmazlığının çözümü için dosyanın Dairemize geldiği anlaşıldığından, dosyanın mahalline iadesine karar vermek gerekmiştir.
KARAR
Açıklanan sebeplerle;
Bu aşamada yargı yeri belirleme koşulları bulunmayan dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmek üzere MAHALLİNE İADESİNE,
10.03.2025 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.