İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ:Aile Mahkemesi
SAYISI : 2024/600 Esas, 2024/732 Karar
Taraflar arasındaki davada İstanbul 4. Çocuk Mahkemesince, somut olayda boşanma davalarına bakan aile mahkemelerinin evlilik içinde doğan çocuklar hakkında her türlü koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarını vermekle yetkili ve görevli olduğu Aile mahkemelerinin bu konuda karar vermesine engel bir durumun bulunmadığı gerekçesiyle görevsizlik ve yetkisizlik kararı verildiği; Muş Aile Mahkemesince ise Muş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün 24.10.2024 tarihli yazısında, bahse konu çocukların Muş Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda koruma ve bakım altında bulunmadığı ve koruyucu aile hizmetinden yararlanmadığı, yine Uyap ortamından yapılan sorgulamada çocukların halen Başakşehir/İstanbul adresinde ikamet ettiği gerekçesiyle görevsizlik ve yetisizlik kararı verilerek ortaya çıkan olumsuz yetki uyuşmazlığının çözümü için dosyanın Yargıtaya gönderilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 22 nci maddesinin ikinci fıkrası şöyledir:
“İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.”
Somut olayda, Muş Aile Mahkemesince kararında görevli ve yetkili olduğu belirtilen Küçükçekmece Nöbetçi Çocuk Mahkemesine dosyanın gönderilmesi gerekirken dosyanın yargı yeri belirlenmesi için Dairemize gönderildiği anlaşılmaktadır. İki mahkeme arasında olumsuz yetki uyuşmazlığı bulunması koşulunun henüz gerçekleşmemiş olup yargı yeri belirlenmesi koşulları oluşmadığından dosyanın mahalline iadesine karar vermek gerekmiştir.
KARAR
Açıklanan sebeplerle;
Bu aşamada yargı yeri belirleme koşulları bulunmayan dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmek üzere MAHALLİNE İADESİNE,
25.03.2025 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.