İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
SAYISI: 2024/269 Esas, 2024/514 Karar
I. YARGI YERİ BELİRLENMESİNE KONU KARARLAR
A. Erdemli 5. Asliye Hukuk Mahkemesinin 25.04.2024 Tarihli ve 2024/215 Esas, 2024/111 Karar Sayılı Kararı
Somut olayda, nüfus kaydı düzeltilmek istenen kişinin mernis kayıtlarında yerleşim yerinin bulunmadığı, Karaman/... ... Mah. nüfusuna kayıtlı olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
B. Karaman 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 03.10.2024 Tarihli ve 2024/269 Esas, 2024/514 Karar Sayılı Kararı
Somut olayda, nüfus kaydı düzeltilmek istenen kişinin mernis kayıtlarında yerleşim yerinin bulunmadığı, ancak davacı tarafından kaydı düzeltilmesi istenen kişinin kendisi olduğunu beyanı ve davacının yerleşim yerinin Merkez Mah. ... Cad. No:84 İç Kapı No:K Erdemli/ Mersin olarak belirttiğinden, nüfusa kayıtlı olduğu yer yerleşim yerine karine teşkil ettiğinden davanın Erdemli Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerektiğigerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
II. GEREKÇE
A. Uyuşmazlık
Uyuşmazlık, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun (5490 sayılı Kanun) 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının a bendi uyarınca nüfus kaydının düzeltilmesi istemine ilişkindir.
B. İlgili Hukuk
1. Farklı bölge adliye mahkemelerinin yargı çevresinde kalan ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarının giderilmesi isteminin hukuki dayanağı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı Kanun) 21 ve 22 nci maddeleri ile 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’un (5235 sayılı Kanun) 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan düzenlemelerdir.
2. 5490 sayılı Kanun’un “Nüfus davaları” başlıklı 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının a. bendi
3. 4721 sayılı Kanun’un “Yerleşim yeri” başlıklı 19 uncu maddesinin birinci fıkrası.
C. Değerlendirme
Somut olayda, nüfus kaydı düzeltilmesi istenilenin yerleşim yeri adresinin ve merkezi nüfus idare sisteminde adresinin bulunmadığı, nüfus siciline kayıtlı olduğu yerin ise Merkez/Karaman olduğu anlaşıldığından, uyuşmazlığın Karaman 1.Asliye Hukuk Mahkemesince sonuçlandırılması gerekmektedir.
III. KARAR
Açıklanan sebeplerle;
6100 sayılı Kanun’un 21 ve 22 nci maddeleri ile 5235 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası gereğince Karaman 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
25.03.2025 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.