MAHKEMESİ : İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi
SAYISI : 2025/1175 Esas, 2025/1594 Karar
KARAR : Esastan ret
İLK DERECE MAHKEMESİ : Silivri 4. Asliye Hukuk Mahkemesi
SAYISI : 2024/267 Esas, 2025/147 Karar
Taraflar arasındaki 4650 sayılı Kanun'la değişik 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 10 uncu maddesine dayanan kamulaştırma bedelinin tespiti ve kamulaştırılan taşınmazın davacı idare adına tescili, tapudan yol olarak terkini davasında yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararın taraf vekillerince istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince başvuruların esastan reddine karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı taraf vekillerince temyiz edilmekle; süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda, temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından hazırlanan rapor dinlendikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun 40 ıncı ve Yargıtay İç Yönetmeliğinin 18 inci maddeleri uyarınca yapılan ön incelemede;
1. Değerlendirme tarihi olan 2024 yılında münavebeye esas alınan buğday ve kavun ürünlerinin dekara ortalama verimi ile ortalama üretim masrafları ve toptan kg satış fiyatları ile leylandi ağacına ilişkin ağaç ve odun bedellerinin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ilgili resmi kurumlardan getirilmesi gerekmektedir.
2. Dava konusu taşınmazın değerlendirme tarihi itibarıyla belediye veya mücavir alan sınırları dâhilinde bulunup bulunmadığı, belediye hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, yararlandığının tespiti hâlinde hangi belediye hizmetlerinden yararlandığı ve etrafının meskun olup olmadığı diğer ölçekli plân dahilinde ise plandaki konumu, plân kapsamında alınma amacı, yerleşim yerine uzaklığı, şehrin gelişme istikâmetinde olup olmadığı hususları ilgili Belediye Başkanlığından sorularak alınacak yazı cevabının dosyaya eklenmesi gereklidir.
Bu itibarla sözü geçen eksiklikler giderildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere dosyanın Daireye gönderilmesi gerekir.
KARAR
Açıklanan sebeplerle;
Belirtilen işlemlerin yerine getirilmesi için dosyanın hükmü veren Bölge Adliye Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
02.02.2026 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.