(5237 S. K. m. 247)
Dava: Zimmet suçundan sanık Sadullah Duman'ın yapılan yargılanması sonunda; beraetine dair Muğla Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 7.5.2003 gün ve 2003/85 Esas, 2003/228 Karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi müdahil vekili tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Muğla Yeşilyurt PTT Şubesinde görev yapan sanığın PTT ve Tedaş Kurumları arasındaki protokol gereği ve tahsilatlarının yapılması için kendisine belge ile teslim edilen elektrik faturalarından 48 adedinin tutarı 959.950.000 liranın kurum kayıtlarında bulunmadığının müfettiş tarafından 18.10.2002 günü tespit edilmesi ve yapılan araştırma da ise, kendilerine ulaşılan 29 fatura sahibinin ellerinde bulunan fatura asıllarından 14.10.2002 tarihinde ödemede bulunduklarını görülmesi karşısında sanığın tahsilatları aynı gün bildirim listesine kayıtla parayı da kurum hesabına yatırması gerektiği halde uhtesinde tutarak mal edinmesi ve faturaların gizlenmiş olması nedeniyle de zimmetin varlığının fatura ilgililerine müracaatla ortaya çıkarılması karşısında eylemin nitelikli zimmet vasfında gerçekleştiği, 5237 sayılı Yasanın 247. maddesi düzenlenmesinde ayrıca para cezasının öngörülmemesi, suça konu değerin uygulamayı değiştirmeyeceği ve ödemenin varlığı karşısında kazanç müsaderesinin de uygulanmayacak olması nedeniyle ayrıca havale bedellerinin ve 12.933.000 lira kasa açığı hususlarının araştırılmasının suçun varlığı ve uygulamayı etkilemeyeceği de görülmekle; 5237 sayılı TCK.nun hükümleri de irdelenerek sanığın cezalandırılması gerekeceği halde yazılı gerekçelerle beraetine karar verilmesi.
Sonuç: Kanuna aykırı, müdahil vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi de gözetilerek CMUK.nun 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, 08.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy