(2942 S. K. m. 15)
Taraflar arasındaki kamulaştırma değerinin artırılması davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; kamulaştırma değerinin artırılmasına dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı idare vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla; dosyadaki belgeler okunup, iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, kamulaştırma bedelinin artırma davasıdır. Öncelikle, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 15. maddesi uyarınca oluşturulacak bilirkişi kurulunun taşınmaz malın bedelinin biçtirilmesi gerekir. Diğer paydaşların açmış olduğu davada biçilen diğer güçlü bir delil ise de kesin hüküm niteliğinde değildir. Zira, taraflarda ayrıdır. Kesinleşen hükümlere ait dosyalardaki bilirkişi raporları da gözönünde tutularak, mahallinde keşif yapılması farklı veya aynı değer biçildiği taktirde gerekçeleri gösterilmek, sonucuna göre karar verilmek gerekirken kesin hükümden söz edilerek keşif yapılmadan karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Davalı idare vekilinin temyiz itirazları yerinde bulunmadığından hükmün açıklanan nedenle HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), 21.4.1992 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy