(2942 S. K. m. 11, 15)
Taraflar arasındaki kamulaştırma bedelinin artırılması davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Davanın kısmen kabulüne dair verilen yukarıda gün ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı idare vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
K A R A R
Mahkemece bozma kararına uyulmuşsa da bozma gerekleri tam olarak yerine getirilmemiştir. Şöyle ki;
Bozma ilamında; Sağmalcılar'da bulunan arsa niteliğindeki dava konusu taşınmaza yakın bölgelerdeki emsale göre ve değerlendirme tarihine de yakın tarihlerdeki satışların esas alınması gerektiğine değinilmiştir. Mahkemece Tapu Sicil Müdürlüğüne yazılan müzekkerede dava konusu taşınmazın bulunduğu yer ile değerlendirme tarihi belirtilmediğinden emsal satış olarak Bayrampaşa'daki değerlendirme tarihinden sonraki satışlar bildirilmiştir. Bilirkişi kurulunca bu satışlar emsal olarak kabul edilmemiş, Esenler semtinde bulunan yeni kıyasî emsallere göre taşınmaza değer biçilmiştir.
Tapu Sicil Müdürlüğü'nden belirtilen şekilde res'en emsal istendikten sonra bilirkişi kurulundan ek rapor alınması, gerektiğinde yeniden oluşturulacak bilirkişi kurulu eşliğinde keşif yapılıp rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerektiği düşünülmeden eksik inceleme ile hüküm kurulması,
Doğru görülmemiştir.
Davalı idare vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan hükmün açıklanan nedenle HUMK'nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde ödeyene geri verilmesine 14.05.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy