(2942 S. K. m. 11, 38)
Taraflar arasındaki kamulaştırmasız el konulan taşınmazın el atma gününden dava gününe kadar Kamulaştırma Yasasının 38. maddesinde yazılı 20 senelik hakdüşürücü sürenin geçmiş olması sebebiyle tapu kaydının iptali ile davacı idare adına tapuya tescili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda:
Davanın kabulüne dair verilen yukarda tarih ve sayıları yazılı hükmün Yargıtay'ca tetkiki davalı idare vekili yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunarak iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava, kamulaştırmasız el konulan taşınmazın el atma gününden dava gününe kadar Kamulaştırma Yasasının 38. maddesinde yazılı 20 senelik hakdüşürücü sürenin geçmiş olması sebebiyle tapu kaydının iptali ile davacı idare adına tapuya tescili istemine ilişkindir.
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı idare vekilince temyiz edilmiştir.
2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının 38. maddesi, Anayasa Mahkemesinin 04.11.2003 günlü Resmi Gazetede yayınlanan 2002/112 Esas-2003/33 karar sayılı ve 10.04.2003 günlü kararı ile iptal edilmiştir. Kanuni dayanağı kalmayan davanın reddine karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
Davalı idare vekilinin temyiz itirazı bu sebeple yerinde görüldüğünden mahkemesince gerekli karar verilmek üzere hükmün BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istenildiğinde ödeyene geri verilmesine 24.05.2004 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
MUHALEFET ŞERHİ
Dava, kamulaştırma yapılmaksızın el atılan taşınmazın, davalı üzerindeki tapusunun iptali ile 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının 38. maddesi uyarınca davacı idare adına tapuya tescili istemine ilişkindir.
Yerel Mahkeme Kamulaştırma Yasasının 38. maddesinin her ne kadar Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş ise de, bu sürenin iptalden daha önce dolmuş olması ve Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarda geriye yürümeyeceğinden davanın kabulüne karar vermiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Dosyadaki belge ve deliller ile, mahkemenin kabulünden de anlaşılacağı üzere, davacı idare, dava konusu taşınmaza 1968 sonrasında el attığı, davanın da 12.08.2002 gününde açıldığı anlaşılmıştır. Anayasa Mahkemesi 2942 sayılı Yasanın 38. maddesini 10.04.2003 tarihli ve 2002/112 Esas, 2003/33 sayılı kararı ile iptal etmiş ise de; Yerel Mahkemenin kararında da açıklandığı üzere 20 yıllık hakdüşürücü süre iptal kararından önce dolmuştur. 38. maddeye göre, el konma gününden itibaren 20 sene geçmekle malikin her türlü dava hakkı düşer. Başka bir ifade ile 20 sene geçmekle mülkiyet el atan idareye geçer. Verilen tescil kararı (inşai) yenilik doğurucu bir karar olmayıp, (beyanı) tesbit edici bir karardır. Anayasa Mahkemesinin iptal kararları geriye yürümeyeceğine göre, Yerel Mahkemenin davanın kabulüne dair kararının Onanması görüşünde olduğumdan, sayın çoğunluğun bozma kararına katılamıyorum. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy