(818 S. K. m. 260)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye-alacak davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesi ve 142.500.000.- TL kira alacağının tahsili istemine ilişkindir. Mahkeme kiralananın tahliyesine, 65.700.000.- TL kira alacağının tahsiline karar vermiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1- Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere, ihtarnamede verilen otuz günlük ödeme süresinden sonra kira parasının ödenmiş olmasına, bu şekilde temerrüt olgusunun gerçekleşmiş bulunmasına göre davalının tahliye ile ilgili temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Kira alacağına ilişkin temyiz itirazına gelince;
Davacı, dava dilekçesinde 1.6.1998-1.6.1999 kira yılına ait yıllık 142.500.000.- TL kira alacağı ödenmediğinden 142.500.000.-TL'nin davalıdan tahsilini istemişse de, davalının istenen bu kira parasını 3.12.1998 tarihinde tam olarak davacının banka hesap numarasına banka şubesinden havale suretiyle ödediği, dosya içinde mevcut banka dekontundan anlaşılmaktadır. Kira parası tam ve eksiksiz ödendiğine göre kira alacağına ilişkin davanın reddine karar vermek gerekirken 67.500.000.-TL'nin tahsiline karar verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenle hükmün tahliye'ye ilişkin kısmının ONANMASINA, 2. bentte yazılı sebeple alacağa ilişkin kesiminin BOZULMASINA, Onanan kısım için aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına, 15.3.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy