(6570 S. K. m. 7)
Dava: Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Karar: Dava işyeri ihtiyacı nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkeme süresi yönünden davanın reddine karar vermiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı ile H.A. isimli şahıs arasındaki kira sözleşmesi 1.1.1960 başlangıç tarihli ve 9 yıl sürelidir. Davalı ile ayrı bir kira sözleşmesi yapılmadığından davalının bu sözleşmenin halefi olarak kiracılığını sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Bu durumda kira başlangıç tarihinin 1.1.1960 olarak ve yıldan yıla yenilenmiş olmakla süreli bulunduğunun kabulü gerekir. Dava ise aktin hitamında bir ay içinde 23.1.1998 tarihinde açıldığına göre dava süresindedir. Bu durumda işin esası hakkında bir karar vermek gerekirken yazılı şekilde süre yönünden davanın reddine karar verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 01.02.1999 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy