(7201 S. K. m. 21) (1086 S. K. m. 569/2)
Dava: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava, bir adet taşınmazın paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkeme satış kararı vermiş, hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Davacı vekili, dava dilekçesinde tarafların müşterek malik oldukları dava konusu 23 nolu parseldeki dükkanın taksimi mümkün olmadığından satış suretiyle paydaşlığın giderilmesini istemiştir.
Paydaşlığın giderilmesi davaları, paylı ve elbirliği mülkiyetine tabi mallarda paydaşlar yada ortaklar arasındaki hukuki ilişkiyi sona erdiren, birlikte mülkiyetten ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Davanın bu özelliği ve HUMK.nun 569/2.maddesi gereğince paydaşlar yada ortakların davada yer almaları zorunludur.
Dava konusu edilen ve satışına karar verilen taşınmazda paydaş Mehmet K. adına çıkarılan dava dilekçesi ve duruşma gününü bildirir davetiyenin "Muhatap adreste bulunmaması nedeni ile evrak mahalle muhtarı İbrahim Ö.'a tebliğ edilmiş olup, muhatabın kapısına iki nolu haber kağıdı yapıştırılıp en yakın komşusu Mehmet Ö.'e haber verildi" şerhi ile tebliğ edilmiş ise de adı geçen muhatabın adreste bulunmama sebebi belirtilmediği gibi haber bırakılan komşu imzası da alınmamıştır. Bu haliyle tebligatın Tebligat Kanununun 21, Tüzüğün 28.maddesine göre usulüne uygun tebliğ edildiği söylenemez. Bu durumda adı geçene dosyada belirtilen adresine uygun dava dilekçesinin tebliğ edilerek taraf teşkili sağlandıktan sonra işin esası hakkında bir karar vermek gerekirken, bundan zühul ile yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 29.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy