(4721 S. K. m. 688)
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan Levent G. tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava neticeten bir adet bağımsız bölümün paydaşlığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece satış kararı verilmiş, hüküm davalı Levent G. tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya kapsamına, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerekçelere göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Paydaşlığın giderilmesi davalarında paydaşlığın giderilmesine konu edilen taşınmazın satışına karar verilmesi halinde satış parasının paydaşlara payları oranında dağıtılması gerekir. Olayımızda davacı ve davalı aynı taşınmazda paydaş durumundadırlar.Bunlar dışında paydaş olan bir kişi daha bulunmaktadır. Satış sonrasında elde edilecek satış parasının mirasçılık belgesi doğrultusunda hak sahiplerine ödenmesi ile yetinilmesi gerekirken icra takip dosyasındaki alacak ve masraflarına mahsubundan söz edilerek yazılı şekilde dağıtım kararı verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda ikinci bentte açıklanan nedenle BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 24.02.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy