MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
KARAR TARİHİ :28.10.2009
ÜÇÜNCÜ ŞAHIS :
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı itirazın iptali davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Taraflar arasında 24.8.1984 tanzim tarihli kira sözleşmesi konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşmenin otelin taşınır taşınmaz demirbaşlarının müstecire teslimi ile başlayacağı ve 20 yıl süreli olduğu anlaşılmaktadır. Dosya içeriğinden ve davalı beyanlarından otelin bir kısım inşaatının tamamlanmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda işletme ruhsatı ile teslimi söz konusu olmadığından adi kira hükümleri uygulanmalıdır.
1-Davacının tahliyeye ilişkin temyiz itirazları yönünden:Davalıya ödeme emri 12.8.2008 tarihinde tebliğ edilmiş, davalı 30 gün içinde 11.9.2008 tarihinde davacı tarafından talep edilen kira bedeli 345.688.76 TL davacının hesabına ödenmiştir. Bu husus davacı tarafından da kabul edildiğinden temerrüt olgusu gerçekleşmemiştir. Tahliye isteminin yukarıda açıklanan nedenle reddi gerekirken yazılı gerekçeyle reddi doğru değil ise de hüküm sonucu itibariyle doğru olduğundan HUMK.’nun 438. maddesi uyarınca tahliyeye ilişkin hükmün gerekçesinin değiştirilmesine ve değişik gerekçeyle düzeltilerek onanmasına,
2-Davalının faizlere ilişkin itirazın iptali istemine gelince; faize ilişkin uyuşmazlığın sözleşme hükümlerine göre çözümlenmesi gerekirken yazılı gerekçeyle bu istemin de reddi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: 1. bentte yazılı nedenle tahliyeye ilişkin ret kararının gerekçe değiştirilerek ve düzeltilerek ONANMASINA, 2 bentte yazılı nedenle faiz istemine ilişkin istemin reddine ilişkin kısmının BOZULMASINA, onanan kısım için temyiz harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 10.6.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.