MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Önalım
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı önalım davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava önalım hakkı nedeniyle davalıya satılan payın iptali ve davacı adına tesciline ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili dava dilekçesinde, ... sayılı parselde müvekkilinin 1/3 hisse ile paydaş olduğunu, davalı ...'e satılan 1/3 payın satışının müvekkiline bildirilmediğini ve satışı öğrenmeleri üzerine önalım hakkını kulanarak davalıya satılan 1/3 payın iptali ile müvekkili adına tapuya kayıt ve tescilini istemiştir. Davalı vekili, davayı kubul etmediklerini, dava konusu taşınmazda eylemli kullanmanın bulunmadığını bildirmiştir.
Dava konusu edilen ve önalım hakkına konu olan ... parselin beyanlar hanesinde 19.04.2005 tarih ve ... yevmiye numarası ile "3083 sayılı yasanın 13.maddesi uyarınca takyitlidir " şerhinin yer aldığı dosya içindeki tapu kaydından anlaşılmaktadır. Taşınmazın tapu kaydındaki bu şerh üzerinde durularak 3083 Sayılı Kanunun 13. maddesine göre uygulamanın halen devam edip etmediğinin ilgili Tarım Müdürlüğü'nden sorularak alınacak cevap çerçevesinde bir karar vermek gerekirken bu husus gözardı edilerek eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 27.3.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy