MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: Ortaklığın giderilmesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, bir adet taşınmazdaki paydaşlığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulüne, taşınmazın aynen taksimine karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına, takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına ve bozma kararı doğrultusunda işlem yapılmasına göre temyiz eden davalının hükmün esasına ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, mahkemece aynen taksimine karar verilen taşınmaz hakkında 492 sayılı Harçlar Yasası’nın 138. maddesinin sonuna eklenen fıkra gereğince yayımlanan Harçlar Yasası’nın Genel Tebliği 1 sayılı tarifesi uyarınca hüküm tarihi itibariyle % 03,96 harç alınması gerekirken harç alınmadan karar verilmesi doğru değil ise de bu yanlışlığın düzeltilmesi için hükmün bozularak yeniden duruşma yapılmasında yarar görülmediğinden hükme son bent olarak eklenmek üzere “aynen taksimine karar verilen taşınmaz hakkında % 03,96 oranı ile harcın taraflardan payları oranında alınmasına” tümcesinin eklenmesi suretiyle hükmün 6100 sayılı yasaya 6217 sayılı yasanın geçici 3.maddesi ile eklenen HUMK’nun 438. maddesi uyarınca düzeltilmesine bu düzeltilmiş şekliyle ONANMASINA ve taksimine karar verilen gayrimenkulden payına isabet edenin kıymeti üzerinden %03.96 hesabı ile tahakkuk edecek onama harcından peşin alınan 21.15.-TL’nın mahsubu ile bakiyesinin temyiz edenden alınmasına, 16/04/2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy