MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : İtirazın kaldırılması ve Tahliye
Davacı, kiralayan tarafından davalı borçlu hakkında kira süresinin sona ermesi nedeniyle tahliye istemli olarak yapılan icra takibine davalı kiracının itiraz etmesi üzerine davacı kiralayan icra mahkemesinden itirazın kaldırılması ve kiralananın tahliyesi isteminde bulunmuş, icra mahkemesince davanın reddine dair verilmiş bulunan kararın davacı kiralayan tarafından temyiz edilmesi üzerine yukarıda tarih ve numarası yazılı karar Dairemizin 26.10.2011 gün ve 2011/6984 esas 2011/11648 karar sayılı ilamı ile bozulmasına karar verilmiş idi. Bu kararın incelenerek düzeltilmesi davacı kiralayan vekili tarafından süresi içinde istenilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Davacı, kiralayan, taraflar arasında düzenlendiğini iddia ettiği 01.07.2007 başlangıç ve 31.01.2009 bitim tarihli kira sözleşmelerine dayanarak kira süresi sonunda sözleşmenin yenilenmeyeceğine ilişkin 14.10.2009 tarihinde keşide ve 23.10.2009 tarihinde tebliğ ettirdiği ihtarnameleri takiben davalı kiracı hakkında 27.12.2010 tarihinde ... İcra Müdürlüğü’nün 2010/740 ve 2010/741 sayılı dosyaları ile tahliye istemli icra takibi yapmış, söz konusu icra takiplerine yasal süresi içinde itiraz eden davalı kiracı icra takiplerinin yetkili icra dairesinde ve süresinde yapılmadığını, icra takiplerinde dayanılan kira sözleşmelerindeki imzanın da kiracı şirketin yetkilisine ait olmadığını belirtmiştir. İtiraz üzerine açılan temyize konu davada yapılan yargılama sonucu mahkemece kira sözleşmesindeki imzaya ayrıca ve açıkça itiraz edilmesi nedeniyle uyuşmazlığın yargılamayı gerektirmesi ve icra mahkemesinde itirazın kaldırılmasının istenemeyeceği gerekçesi ile istemin reddine karar verilmiştir. Kararın davacı kiralayan vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine de Dairemiz 26.10.2011 gün ve 2011 /6984 esas 2011/11648 karar sayılı ilamı ile kiralananın ... ilçesi sınırları içinde ve konut nitelikli olması nedeniyle 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun hükümlerine tabi olduğuna, bu vasıftaki taşınmazların süre bitimi nedeniyle tahliyelerinin istenemeyeceğine, davanın bu nedenle reddine gerektiğine işaretle kararı bozmuştur. Ne var ki bu karara karşı karar düzeltme talep eden davacı kiralayan vekilinin dilekçesine eklediği ... Belediye Başkanlığı'nın 15.05.2008 tarihli cevabi yazısından kiralananların bulunduğu ...Tatil Sitesi'nin belediye ve mücavir alan sınırları dışında olduğu anlaşılmıştır. Bu haliyle kiralananlar Borçlar Kanunu’nun adi kira hükümlerine tabi olup haklarında kira süresinin bitimi
nedeniyle tahliyesinin sağlanması için icra takibi yapılmasında bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Bununla birlikte davalı kiracı yukarıda açıklandığı üzere icra takibinde dayanılan kira sözleşmelerindeki imzasına itiraz etmiş olduğundan ve bu nedenle icra mahkemesinden itirazın kaldırılması istenemeyeceğinden yerel mahkemenin bu gerekçe ile istemin reddine karar vermesinin doğru olduğu bu defaki incelemeden anlaşılmakla davacı kiralayanın karar düzeltme isteğinin kabulüne yerel mahkeme kararının onanmasına karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı kiralayanın karar düzeltme isteğinin kabulü ile Dairemizin 26.10.2011 gün ve 2011/6984 esas 2011/11648 karar sayılı kararının düzeltilerek yerel mahkemenin 22.03.2011 gün ve 2011/1 esas 2011/13 karar sayılı kararının ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına, 10.04.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy