MAHKEMESİ: Elazığ 2. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ: 26/03/2013
NUMARASI: 2012/631-2013/357
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı alacak davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, depozitonun iadesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı kiracı vekili, Mülkiyeti Türk Hava Kurumu'na ait olan işhanının zemin kat 11-12-13-20 nolu bağımsız bölümler ile bodrum kat 4 nolu bağımsız bölümde davacının kiracı iken, davalı kurumun bina ile ilgili aldığı esaslı tamirat kararı sonucu davacı da dahil tüm kiracıları tahliye ettirdiklerini, davacının kira sözleşmesi kurulurken teminat olarak 24/02/2009 tarihinde 1500 $ ve 24/03/2009 tarihinde 1990 $ yatırdığını ancak kira sözleşmesi sona erdiği, davacının hiçbir borcu kalmamasına rağmen teminat bedellerinin davalı kurum tarafından iade edilmediğini, davacının teminatın iadesi amacıyla 12/04/2012 de davacının davalı kurumun Elazığ Şube Başkanlığına dilekçe ile müracaat ettiğini ancak hiçbir sonuç elde edemediğini belirterek teminat bedeli olarak yatırılan 3490,00 $ 'ın davalı tarafın temerrüt tarihi olan 12/04/2012 tarihinden itibaren işleyecek dövize uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı kiraya veren vekili ise; davacının dava konusu taşınmazlarda kiracı olarak bulunduğu dönem zarfında 11.746,04 TL elektrik borcunu ödemeden taşınmazları tahliye ettiğini, bu borcun davalı kurum tarafından ödendiğini, davacıya rücu edilme aşamasında olduğunu, 2011 yılı Ekim ve Kasım ayı kiralarını davacının zamanında ödemeyerek %10 faiz işlemesine sebebiyet verdiğini, 2011 yılı Aralık ayı kira bedelini ise hiç ödemediğini depozito olarak yatırdığı paranın bunları bile karşılamadığını, bu alacakların takip aşamasında olduklarını belirterek açılan davanın reddini talep etmiş, mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Davaya dayanak olan 4 nolu ve 20 nolu Bağımsız bölümler için 01/03/1999 başlangıç tarihli 1 yıl süreli, 11,12,13 nolu Bağımsız bölümler için 01/03/2009 başlangıç tarihli 1 yıl süreli kira sözleşmeleri ve İş bu kira sözleşmelerine istinaden davacı tarafından 24/02/2009 tarihinde 1500 $ ve 24/03/2009 tarihinde 1990 $ depozito yatırıldığı hususunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Davacı vekili beyanında; davalının, kullandıkları elektrik faturasını ödediğine dair beyanlarını kabul etmediklerini, davalı kurumun sahip olduğu işyerindeki aboneliklerin tamamının davalı kurum üzerine olduğunu, dolayısıyla davalının iddia ettiği ödeme, elektrik idaresinden sorulsa dahi tüm abonelik kurum üzerine olduğundan dolayı kullandıkları bağımsız bölümler ile ilgisinin olup olmadığının tespitinin mümkün olmadığını, zira taşınmazın tadilat görüp tek bir yapı haline geldiğini beyan etmiş, davalı kurum ise 06/03/2012 tarihinde 15049541 Elektrik tesisat Borcu Bedeli olarak 11.746,04 TL ödediklerini, F.E..'tan gelen yazıda 15049541 tesisat numaralı aboneliğin adresi olarak ...cad 3/12 adresinin kayıtlı olduğunu, 12 nolu dairenin de davacı tarafından kiralanan Bağımsız Bölümlerden olduğunu savunmuştur. Elektrik borcunda kiracının sorumluluğu asıldır. Mahkemece dava konusu taşınmazlarda konusunda uzman bilirkişiler refakate alınarak keşif yapılması ve her bağımsız bölümün ayrı sayacının olup olmadığı, tüm bağımsız bölümlerin sayacının ortak olup olmadığı, davacı tarafından kullanılan 12 nolu bağımsız bölümdeki kiracının kullanım döneminde mevcut olan elektrikli cihaz ve kullanıma göre kaç priz, kaç elektrik düğmesi olduğu belirlenerek davacının yaptığı iş ve kullanım durumuna göre kaç kw elektrik kullanabileceği hesplattırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken belirtilen bu hususlar üzerinde durulmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, 12.03.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.