MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 13. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 16/09/2010
NUMARASI : 2005/1387-2010/943
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan Ş.. Ö.. tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, bir adet taşınmazda ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece taşınmazın satılması suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı Ş.. Ö.. tarafından temyiz edilmiştir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HMK.'nun 27. maddesi hükmü uyarınca, davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi haklarıyla bağlı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Hukuki dinlenilme hakkı, Anayasının 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılama hakkının en önemli unsurudur. Bu itibarla, paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
Olayımıza gelince; Davaya konu .. nolu arsa vasıflı taşınmaza ilişkin tapu kaydında, davalı Adem kızı S.. R.. ../... pay sahibidir. Dosyada mevcut, Ümraniye 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 13.10.2009 gün, 2009/1365 esas 1045 karar sayılı mirasçılık belgesinin incelenmesinden, adı geçen paydaş davalının yargılama esnasında 22.06.2009 tarihinde öldüğü ve geriye mirasçı olarak çocuklarını bıraktığı mirasçılık belgesi ile belirlenen bu mirasçılarında davada taraf olarak yer almadığı görülmektedir. Bu durumda davada taraf teşkilinin tamamlandığından söz edilemez. Mahkemece yukarıda belirtilen esaslar gözönünde bulundurularak öncelikle taraf teşkili sağlanması için hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 20.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy