MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: Ortaklığın giderilmesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, bir kısım davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, yedi adet elbirliği ve paylı mülkiyete tabi taşınmazda ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulü ile ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiş, hükmü davalı ... ve Hacı Gedikli tarafından temyiz etmiştir.
Davaya konu taşınmazlara ait dosyada mevcut tapu kaydında, 3083 sayılı yasa kapsamında olduklarına dair şerh bulunduğu anlaşılmaktadır. 4626 Sayılı Kanunla değişik 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu’nun 13/1. fıkrasında “uygulama alanlarında Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayını tarihinden itibaren kamulaştırma, toplulaştırma, arazi değiştirilmesi ve dağıtım işlemlerinin tamamlanması veya tapuya tescil sonuçlanıncaya kadar gerçek kişilerle, özel hukuk tüzel kişilerine ait arazinin mülkiyet ve zilyetliği devir ve temlik edilemez...... Ancak bu kısıtlama beş yılı aşamaz...” 13. madde/son fıkrasında ise “Miras yoluyla intikaller, bu hükmün kapsamı dışındadır. Ayrıca mahkemeler satış suretiyle miras ortaklığının giderilmesine karar veremezler.” hükmü yer almaktadır.
Dava konusu taşınmazların 3083 Sayılı Kanunun 13. maddesi kapsamında olduğu anlaşıldığından, yasa uyarınca inceleme yapılarak sonucuna göre bir karar vermek gerekirken, yazılı şekilde eksik incelemeye dayalı olarak satış kararı verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, 08.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.